zboża ekspandowane

KONWENCJONALNE, EKOLOGICZNE I BEZGLUTENOWE

zboża ekspandowane

KONWENCJONALNE, EKOLOGICZNE I BEZGLUTENOWE

Soligrano członkiem Stowarzyszenia Polska Ekologia

« wróć

Soligrano jest członkiem Stowarzyszenia Polska Ekologia, w ramach którego promujemy zdrowe i ekologiczne produkty. Przynależność do takiej grupy to zaszczyt.

Jesteśmy w gronie producentów i dostawców, a także rolników i hodowców, których oferta obejmuje żywność wyprodukowaną z surowców ekologicznych.  Bardzo cieszy nas fakt, że możemy działać w organizacji stawiającej na ekologię, gdyż od lat dbamy o to by nasze produkty były naturalne i bio.  

 

Smaczna przekąska z wykorzystaniem ziaren Soligrano 

Nasze produkty stały się dla Stowarzyszenia Polska Ekologia inspiracją do przygotowania podpłomyków. Nie potrzeba wiele, żeby takie smakowite wypieki upiec samemu w domowym piekarniku. Podpłomyki obsypane jagłami ekspandowanymi marki Soligrano BIO zasmakują małym i dużym smakoszom. Poniżej przepis na tę pożywną przekąskę.

Składniki:

Jagły ekspandowane Soligrano BIO

Mąka pszenna jasna bio 70 dkg

Mąka orkiszowa 1850bio 30 dkg

Drożdże świeże 4 dkg

Jogurt owocowy bio "Bakoma" 150 ml

1 łyżeczka cukru bio trzcinowego

1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego bio

2 płaskie łyżeczki soli

0,4 litra wody

 

Przygotowanie:

  1. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem i odstawić na 1 godz.
  2. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, po czym zacząć formowanie bułeczek- podpłomyków, w następujący sposób - rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i wyciąć szklanką okrągłe bułeczki.
  3. Po odłożeniu na blachę wyłożoną papierem, "spryskać" wierzch bułeczek zimną wodą i obsypać je jagłami ekspandowanymi, potem lekko nakłuwać wierzch widelcem .
  4. Po ułożeniu wszystkich podpłomyków, odstawić je na ok. 40 min do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przed włożeniem do nagrzanego piekarnika, spryskać wierzch podpłomyka wodą.
  5. Piec w temp 200°C przez około 15- 17 min., nie dopuszczając do nadmiernego skolorowania powierzchni bułeczek. Jeżeli wierzch zacznie się mocniej kolorować, można podpłomyki przykryć folią aluminiową i obniżyć temp do 190°

Wskazówka autora: włożenie na spód piekarnika garnka z wodą. Wpływa to na uzyskanie ładnej błyszczącej skórki (z tym, że woda przed włożeniem podpłomyków do piekarnika musi się gotować) .

Dzielcie się z nami swoimi pomysłami na potrawy z wykorzystaniem naszych ziaren i przesyłajcie je do nas: marketing@soligrano.pl

Dane kontaktowe

SOLIGRANO Sp. z o.o. Sp. K.
Dobroń
ul. Wrocławska 20
95-082 Dobroń
Polska

pokaż mapę


tel.: +48 43 655 51 11
fax: +48 43 655 51 12

KRS: 0000595786
NIP: 7312050508
REGON: 363471853

Formularz kontaktowy

* Pola oznaczone gwiazdką są wymagane