zboża ekspandowane

KONWENCJONALNE, EKOLOGICZNE I BEZGLUTENOWE

zboża ekspandowane

KONWENCJONALNE, EKOLOGICZNE I BEZGLUTENOWE

Święta z Soligrano – Wasze przepisy

« wróć

Święta z Soligrano – Wasze przepisy

Zboża ekspandowane to lekki i pyszny dodatek do śniadań, deserów i dań głównych. I nie jest to tylko nasze zdanie! Znów udowodniliście nam, jak szerokie zastosowanie mają nasze produkty. Prezentujemy zdjęcia i przepisy nadesłane w konkursie na najlepszy świąteczny przepis.

Zbilansowana dieta i kreatywność w kuchni

Soligrano to producent zbóż ekspandowanych, które stanowią świetne urozmaicenie codziennych posiłków. Zbilansowana dieta, aktywność, podążanie za trendami, przy jednoczesnym dbaniu o zdrowie to wartości, którymi staramy się dzielić z naszymi odbiorcami poprzez portale społecznościowe. Gotowanie traktujemy nie jako obowiązek, ale przyjemność i staramy się zachęcać do kreatywności podczas przygotowywania potraw. Niejednokrotnie okazało się, że nasi odbiorcy są dużo bardziej pomysłowi od nas! Prezentujemy 3 zwycięskie przepisy nadesłane do nas jako zgłoszenia konkursowe . Pozostałymi także chętnie się podzielimy – odwiedzajcie naszą stronę, będziemy je dodawać regularnie!

MÓJ PRZEPIS NA ŚWIĘTA Z SOLIGRANO – ZWYCIĘSKIE POMYSŁY

Sałatka z kapusty czerwonej i jarmużu z ekspandowanymi ziarnami komosy ryżowej

Składniki:
200 g kapusty czerwonej
100 g jarmużu
50 g orzechów włoskich
50 g całej suszonej żurawiny
kilka łyżek ekspandowanych ziaren komosy ryżowej Soligrano
2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub ew. sezamowego, ryżowego lub z pestek winogron)
2 łyżki soku z cytryny lub limonki

Przygotowanie:
Kapustę i jarmuż cienko kroimy, wrzucamy do miski. Orzechy włoskie drobno siekamy i także dodajemy do miski. Wrzucamy żurawinę i wszystko mieszamy. Z miodu (lub syropu klonowego), oleju i soku z cytryny przygotowujemy dressing - mieszamy wszystkie składniki dokładnie w szklance. Dodajemy do miski i wszystko razem mieszamy. Na talerzu, tuż przed spożyciem, posypujemy sałatką ekspandowanymi ziarnami komosy ryżowej - nadają świetnej nuty smakowej! 

Małgosia Ka

Crumble śliwkowo jabłkowe z domowymi lodami kakaowymi z bananów

Owoce:
8 śliwek
2 jabłka champion
3/4 szklanki domowego kompotu ze śliwek/ soku śliwkowego
5g cynamonu
30g brązowego cukru
25g masła

Kruszonka:
pół szklanki mąki
cukier do smaku
masło do konsystencji lekko mokrego piasku
1 łyżka wiórki kokosowe
1 łyżka jagły bez glutenu
2 łyżki płatki owsiane górskie 

Lody:
2 banany
1,5 łyżki kakao
2,5 łyżki jogurtu naturalnego gęstego

Przygotowanie:
Banany kroimy na plasterki i układamy je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Następnie wkładamy je na minimum 3h do zamrażalnika, a najlepiej na całą noc.
Śliwki i jabłka kroimy w kostkę i umieszczamy je w wolnowarze. Całość podlewamy kompotem, dodajemy cukier, cynamon oraz masło i zamykamy. Ustawiamy tryb high - 2 na 2,5h.
Mąkę rozcieramy z masłem i cukrem aby uzyskać kruszonkę. Dodajemy wiórki, płatki i jagły. :) Owoce wyciągamy z wolnowaru, przekładamy do kokilek, posypujemy kruszonką i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 min
Po upieczeniu crumble , wyciągamy banany i blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę, nakładamy na wierzch przed podaniem.

Justyna Palion

Bezglutenowe świąteczne ciasteczka kokosowo – jaglane

Składniki:

Wiórki kokosowe - 12 dg
Cukier - 12 dg
Jagły ekspandowane Soligrano - 5 łyżek
Jaja - 2 sztuki
Miód - 1 łyżka

Przygotowanie:
Jaja utrzeć z cukrem i miodem do białości, dodać kokos i jagły ekspandowane. Wszystko wymieszać. Na blaszce wysmarowanej masłem formować stożki o średnicy około 2 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 10 - 15 minut na jasno złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do ostygnięcia. Ostrożnie zdejmować najlepiej przy pomocy metalowej szpachelki.
Smacznego ☺

Urszula Mitula

Dane kontaktowe

SOLIGRANO Sp. z o.o. Sp. K.
Dobroń
ul. Wrocławska 20
95-082 Dobroń
Polska

pokaż mapę


tel.: +48 43 655 51 11
fax: +48 43 655 51 12

KRS: 0000595786
NIP: 7312050508
REGON: 363471853

Formularz kontaktowy

* Pola oznaczone gwiazdką są wymagane