Poznajmy się lepiej!

 

Poznajmy się lepiej!

 

Biuro Prasowe

Witaj w naszym biurze prasowym!

Poniżej znajdziesz wszystkie informacje, którymi dzielimy się publicznie. Możesz z nich swobodnie korzystać, przygotowując własne materiały. Jeśli natomiast któryś z tematów szczególnie Cię zainteresuje i będziesz mieć dodatkowe pytania, to zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z naszym biurem prasowym.

O nas

Dzień dobry! Miło Cię widzieć. Chętnie opowiemy Ci o tym, czym się zajmujemy.

Kochamy zboża

W naszej ofercie znajduje się, m.in. amarantus, orkisz, żyto i gryka w chrupiącej odsłonie. Posiadamy szeroką gamę produktów, których głównym i podstawowym składnikiem są ziarna poddane puffingowi (ekspandowaniu), czyli najprościej mówiąc „nadmuchaniu”. Nie obawiajcie się – do produkcji nie są wykorzystywane substancje chemiczne, a ziarna zachowują większość swoich wartości odżywczych.

Oferujemy lekkie i pyszne ziarna

Tworzymy sypkie mieszanki, które są idealnym dodatkiem do śniadań, wypieków i przekąsek. Prowadzimy działalność w trzech obszarach. Naszymi klientami są odbiorcy biznesowi, markety i sieci handlowe oraz klienci detaliczni. Dbamy o to, aby zaspokoić potrzeby każdej z tych grup.

Łączymy tradycję z nowoczesnością

Soligrano to nowoczesna firma, która odpowiada na potrzeby współczesnego Klienta, oferując produkty ekologiczne, wartościowe i stanowiące świetne uzupełnienie zbilansowanej diety. Korzystamy z najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych, dzięki którym produkujemy żywność z zachowaniem wysokich standardów jakościowych, co potwierdzają liczne certyfikaty.

Jesteśmy aktywni społecznie – wspieramy lokalnych sportowców, bierzemy udział w wydarzeniach związanych ze zdrowym trybem życia.

Tworzymy zgrany zespół

Posiadamy dynamiczny zespół pracowników zaangażowanych w wypełnianie misji firmy. Jesteśmy na bieżąco z najnowszymi wynikami badań żywnościowych oraz trendami rynkowymi. Chętnie dzielimy się swoimi pomysłami na smaczne i wartościowe posiłki. Nasze przepisy znajdziecie w materiałach do pobrania, na naszym fanpage'u w serwisie Facebook oraz w zakładce „Przepisy”. Zapraszamy do bliższego poznania świata marki Soligrano!

Informacje prasowe

Zboża lekko i pysznie podane

– nowa marka produktów ze zbóż ekspandowanych

Na rynku dostępna jest już oferta nowej marki produktów zbożowych – Soligrano. Firma udowadnia, że w temacie zbóż nie powiedziano jeszcze ostatniego słowa, wprowadzając lekkie i pyszne ziarna ekspandowane. Sypkie mieszanki Soligrano są wartościowe i pozbawione sztucznych dodatków, a przy tym urozmaicają codzienne posiłki.

Nie rezygnuj ze zbóż

Zboża to grupa produktów spożywczych bogata w mikro i makroelementy (np. fosfor, magnez, wapń), witaminy oraz błonnik, wspomagający pracę układu trawiennego. Zgodnie z najnowszą piramidą żywienia, opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia w 2016 roku, zboża powinny być stałym elementem codziennej, zbilansowanej diety. Zajmują bowiem trzecie miejsce pod względem zalecanej ilości, zaraz po aktywności fizycznej i warzywach oraz owocach.

Czytaj więcej: 


Nadmuchane i chrupiące, czyli smaczne zboża ekspandowane

Lekkie, gotowe do spożycia i stanowiące wartościowy dodatek do posiłków – właśnie takie są zboża ekspandowane, które podbijają podniebienia osób sięgających po eko produkty i dbających o linię.

Ekspandowanie – co to jest?                                                                    

Zacznijmy od wyjaśnienia tajemniczo brzmiącego słowa „ekspandowanie”. Oznacza ono proces, jaki przechodzą zboża. Mimo złowrogiej nazwy, jest on całkowicie przyjazny i bezpieczny. Zaraz po zbiorze, ziarna przechodzą dokładną selekcję – każde z nich musi mieć taki sam kształt, wielkość i wagę. Następnie zostają pozbawione łuski i oczyszczone, po czym są poddawane obróbce ciśnieniowej z użyciem pary wodnej. Dzięki temu, już po chwili stają się puszyste i zachowują  charakterystyczny smak zboża. - Ekspandowanie odbywa się bez użycia sztucznych dodatków, cukru, soli, ani innych składników. Pod tym względem proces ten różni się od metod stosowanych powszechnie do produkcji zboża – jest znacznie mniej inwazyjny, a produkty, które powstają w ten sposób nie podrażniają żołądka”. – podkreśla Elżbieta Jackiewicz, Dyrektor produkcji i główny technolog firmy Soligrano.

Czytaj więcej: 


Jak wyrobić dobre nawyki żywieniowe u dziecka?

Dziecko i jedzenie to słowa, które dla wielu rodziców wykluczają siebie nawzajem. Zachęcenie kilkulatka do spożycia pełnowartościowego posiłku często graniczy z cudem. Dzieci unikają warzyw, nie chcą próbować nowości, kręcą nosem czując zapach ryby i wielu innych potraw. Jak można zmienić nawyki żywieniowe swojej pociechy i co zrobić, aby wprowadzić do jadłospisu malucha zdrowe dodatki?

Daj dobry przykład

Zmiany warto zacząć od... siebie. Dzieci, zwłaszcza te najmłodsze, są wpatrzone w rodziców jak w obrazek, obserwując każdy ich ruch. Bardzo ważne jest zatem pokazanie swoim pociechom, że warzywa, owoce, ryby i zboża to coś całkowicie normalnego. Być może należałoby nareszcie skończyć z argumentem „trzeba to jeść, bo jest zdrowe” i bez żadnych dodatkowych ceremonii oraz tłumaczenia zmienić swoje menu na lepsze. Mówienie dziecku, że warzywa trzeba jeść „bo są zdrowe” sprawia, że ono się buntuje. Lepiej zachęcić je mówiąc, że coś jest smaczne, a jeszcze lepiej pokazać, że dany produkt smakuje Wam. Pamiętajcie, aby urozmaicać dania i małymi kroczkami wprowadzać do menu coraz nowsze pozycje.

Czytaj więcej:


Dlaczego nie warto rezygnować ze zbóż na diecie?

Przekonanie o tym, że zboża nie tylko uniemożliwiają spełnienie marzeń o pięknej sylwetce, ale także szkodą, to popularny mit związany ze zdrowym odżywianiem się. Pani Magda Heba, dietetyk Soligrano, wyjaśnia dlaczego takie podejście jest błędne.

Niekończąca się dieta

Odchudzamy się przed wakacjami, ślubem, spotkaniem klasowym po latach, po Nowym Roku i na wiosnę – bo to nowy początek. Walka ze zbędnymi kilogramami to niekończąca się historia, stały trend i bolączka kobiet, które dążą do idealnej figury. Odchudzaniem interesują się coraz częściej także panowie, którzy chcą  być smukli i boją się przemiany w „typowego Janusza” z wystającym brzuszkiem i charakterystycznym wąsem.

Czytaj więcej:


Soligrano podbija polski rynek produktów zbożowych i ma chrapkę na świat

Wydajnością 1,5 tony ziarna na godzinę, a co za tym idzie produkcją pozwalającą w dwie godziny zapełnić samochód ciężarowy gotowymi wyrobami, Soligrano potwierdza swoją pozycję lidera na polskim rynku produktów ze zbóż ekspandowanych. Obecnie firma intensywnie rozwija portfolio pod kątem polskiego konsumenta, a jednocześnie dostarcza produkty na rynki Europy Zachodniej, a także Azji. W sierpniu pierwszy kontener ze zbożami ekspandowanymi Soligrano dotarł do Chin.

Produkty ze zbóż ekspandowanych to nisza na polskim rynku spożywczym, którą skutecznie wypełnia firma Soligrano, podmiot powiązany z OrganikAgro - największym w Europie producentem zbóż ekspandowanych. Najnowocześniejsza technologia ekspandowania zbóż wdrożona w fabryce sprawia, że obecnie przedsiębiorstwo nie ma praktycznie konkurencji mogącej zagrozić jej w drodze na szczyt rynku spożywczego w Polsce i Europie. – Obecnie jesteśmy w stanie wyprodukować około 14 tysięcy ton gotowego produktu rocznie i widzimy, że bez potencjału eksportu oraz ważnego dla nas rynku B2B, nie wykorzystamy w pełni naszych możliwości produkcyjnych – przyznaje Kamil Rabenda,  Prezes Zarządu, Soligrano.

Czytaj więcej: 

To będzie dobry dzień z MAKE MY DAY – nowość marki Soligrano

Dzień dobry zaczyna się od pysznego śniadania! Aby każdy poranek i reszta dnia były pełne pozytywnych emocji, firma Soligrano stworzyła linię produktów śniadaniowych MAKE MAY DAY.

Soligrano MAKE MY DAY Cynamonowe żyto i Soligrano MAKE MY DAY Jagły z truskawkami to propozycje na smaczne śniadania lub szybkie przekąski w pracy. Wspaniale sprawdzą się z jogurtem naturalnym lub mlekiem, a także jako dodatek do deserów.

Czytaj więcej:


 Co łączy porzeczkę z jagodą? Smaczne nowości śniadaniowe od Soligrano

Zbliżona wielkość, podobny kolor… Teraz jagodę i porzeczkę połączył jeszcze jeden element – zboża ekspandowane Soligrano BIO. Jagoda wybrała towarzystwo ekspandowanego orkiszu, a porzeczka ekspandowanego owsa. Zarówno Orkisz z jagodami Soligrano BIO, jak i Owies z porzeczką Soligrano BIO świetnie sprawdzają się w wersji śniadaniowej np. z jogurtem, ale także jako przekąski do podjadania.

Dobry humor już od samego rana?

Oczywiście! Wystarczy sięgnąć po połączenie orkiszu z jagodami marki Soligrano. Orkisz nazywany naturalnym środkiem poprawiającym nastrój, świetnie czuje się w towarzystwie jagód, które są źródłem witaminy C i witamin z grupy B.

Czytaj więcej: 

 


Dynia wkracza na jesienne stoły

Dynia to bezkonkurencyjna królowa jesiennych stołów. Kochamy ją za smak i wygląd. Jej ogromnym atutem jest niska kaloryczność oraz duża zawartość wartości odżywczych i witamin. Dlaczego warto ją jeść?

Dynia zdrowa od pestki po miąższ

Właściwości dyni można wymieniać bez końca. Już same jej pestki są bogatym źródłem witamin i wartości odżywczych. Na wyróżnienie zasługuje wysoka zawartość cynku, który m.in. poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie męskiego układu rozrodczego. Mężczyźni powinni sięgać po pestki dyni także ze względu na witaminę E, która jest nazywana „witaminą płodności”. W połączeniu z zawartą w nasionach dyni, witaminą A oraz C tworzy idealny, odżywczy miks poprawiający cerę oraz odporność organizmu. Pestki dyni są doceniane także przez sportowców, ponieważ zawierają dużo białka - w 100 gramach pestek znajduje się 30 gramów tego enzymu (USDA National Nutrient Database for Standard Reference). Jedynym mankamentem jest dość wysoka kaloryczność pestek, ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3.

Czytaj więcej:  


Sposób na udane przyjęcie w ogrodzie [PRZEPISY]

Letnie, ciepłe wieczory to idealny czas na spotkania ze znajomymi. Stwórz niesamowitą atmosferę i pyszne menu, a Twoje przyjęcie będzie dobrze i długo wspominane. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Przyjazna atmosfera

Postaw na dekoracje, które sprawią, że po zmroku Twój ogród stanie się pięknym, klimatycznym zakątkiem. Zawieś na gałęziach drzew lampiony zasilane na baterie. Na stołach możesz dodatkowo postawić świeczki lub przykleić do ich krawędzi kolorowe światełka. Pamiętaj, aby zapewnić gościom miejsca do siedzenia oraz stoły, na których zaprezentujesz swoje przysmaki. Warto zadbać także o kącik zabaw dla dzieci, czyli przestrzeń, na której będą mogły pograć w piłkę, pobawić się w berka lub poszaleć na huśtawce. Grill powinien znaleźć się w niedalekiej odległości od stołów – tak, aby mistrz rusztu nie został całkowicie odcięty od reszty towarzystwa.

Czytaj więcej: 

Nasze produkty

Soligrano znaczy „ziarno pełne słońca”

Oferujemy sypkie, suche mieszanki zbóż ekspandowanych, do których nie dodajemy, żadnych substancji chemicznych. Ekspandowanie, to nic innego jak obróbka ciśnieniowa i termiczna, która pozwala na „nadmuchanie”, czyli „puffing” ziaren. Zboża spełniają wszystkie wymagania jakościowe oraz zachowują większość swoich wartości odżywczych. W efekcie otrzymujemy chrupkie, pyszne ziarna, idealne jako dodatek do śniadań, wyrobów piekarniczych, wypieków i różnego rodzaju przekąsek.

Proponujemy szeroki zakres ziaren ekspandowanych:

BIO produkty

Największa grupa zbóż, które proponujemy jako uniwersalny dodatek do potraw śniadaniowych, obiadowych i deserowych to BIO produkty. Wśród propozycji z tej serii znajdziecie, m.in. bezglutenowe ziarna amarantusa i quinoi. Pyszne i lekkie ziarna Soligrano to idealne uzupełnienie zbilansowanej diety. Warto wprowadzić je do swojego codziennego menu.

Producent wyrobów marki Soligrano posiada Zintegrowany System Zarządzania Jakością potwierdzony licznymi certyfikatami, z zakresu Bezpieczeństwa Żywności ISO 22000, IFS, BRC, a także żywności dedykowanej jak Certyfikat Ekologiczny, Licencję Przekreślonego Kłosa dla produktów bezglutenowych a także Certyfikat koszerności.

MONO ziarna z miodem i dodatkami

Dla rozpieszczenia podniebienia polecamy pyszne ziarna z miodem do których dodaliśmy owoce liofilizowane (oznacza to, że owoce zostały pozbawione wody, ale zachowują swoje właściwości odżywcze). Wśród propozycji, m.in. powrót do smaków dzieciństwa z ekspandowanym żytem z dodatkiem miodu oraz  jabłek i cynamonu.

PUFFINKI dla całej rodzinki

Puffinki to pyszne, lekkie chrupki stworzone z myślą o najmłodszych. Idealnie sprawdzą się jako płatki śniadaniowe. Dzieci je uwielbiają! W naszej ofercie znajdują się pszeniczne Puffinki z miodem oraz Puffinki kukurydziane wzbogacone o dodatkową dawkę witamin.

Produkty dla branży HoReCa

Soligrano przygotowało linię produktów dostosowanych do potrzeb branży gastronomicznej i hotelarskiej. Dzięki temu właściciele obiektów otrzymują produkt w ilości odpowiadającej zużyciu. Pyszne i lekkie ziarna świetnie sprawdzają się w roli nietypowego, a jednocześnie zdrowego dodatku do dań, który zaimponuje gościom.

Linia produkcyjna

Technologia na miarę XXI wieku

Soligrano jest podmiotem powiązanym z OrganikAgro -  pierwszą i największą fabryką zbóż ekspandowanych w Polsce, która wykorzystuje najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne związane z puffingiem. Naszym głównym zadaniem jest dostarczenie Klientom produktu jednolitego, jeśli chodzi o smak i zapach - wszystkie ziarna są odpowiednio przygotowywane i wyselekcjonowane zgodnie z obowiązującymi standardami. Do produkcji ziaren ekspandowanych nie stosujemy żadnych sztucznych dodatków. Ekspandowanie (inaczej „puffing”) polega na obróbce ciśnieniowej z użyciem pary i temperatury, która powoduje „nadmuchanie” ziarna z zachowaniem wartości odżywczych.

Jak to się zaczęło?

Budowa linii produkcyjnej rozpoczęła się w 2013 roku. Soligrano to podmiot powiązany z OrganikAgro – właścicielem jednej z największych w Europie upraw zbóż. Postanowiliśmy to wykorzystać i wprowadzić na polski rynek ekologiczne, wysokiej jakości produkty ze zbóż ekspandowanych. Sięgnęliśmy po nowoczesne rozwiązania technologiczne, dzięki czemu korzystamy z jednej z najbardziej wydajnych linii produkcyjnych w Europie.  Wielkość inwestycji to 40 tysięcy metrów kw. Wydajność utrzymuje się na poziomie 10 tysięcy ton zboża ekspandowanego rocznie. Zakład produkcyjny OrganikAgro, powiązany z  Soligrano i dla Soligrano produkujący zboża ekspandowane, jest jednym z największych tego rodzaju obiektów w Europie. Inne polskie firmy, posiadające w swojej ofercie zboża ekspandowane, stosują do jego produkcji metodę armatkową z lat 60'XX wieku, która ma znacznie mniejszą wydajność.

Certyfikaty

Soligrano to marka, która kieruje się dobrem swoich Klientów, oferując im produkty spożywcze wysokiej jakości. Wiemy, że czcze przechwałki nie są niczego warte, dlatego prezentujemy certyfikaty, które nam przyznano.

  • Certyfikat ekologiczny, wydany przez Bioekspert Sp. z.o.o. (Jednostka Certyfikująca w rolnictwie ekologicznym);
  • Licencja na produkty bezglutenowe wydaną Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej;
  • Certyfikat IFS Food wydany przez TUW NORD Polska Sp. z.o.o; ISO 22000:2006 - certyfikat dla zakładu produkcyjnego produktów marki Soligrano wydany przez TUW NORD Polska Sp. z.o.o;
  • Certyfikat Global Standard for Food Safety wydany przez TUW NORD Polska Sp. z.o.o.
Materiały do pobrania

Potrzebujesz logo i zdjęć naszej firmy w dobrej rozdzielczości? Żaden problem!

POBIERZ

Kontakt do mediów

Masz pytania lub chciałbyś nawiązać współpracę? Jesteśmy otwarci na wszelkie pomysły!

Skontaktuj się z nami!

Łucja Cymkiewicz

Comunicativo PR&Content Marketing

l.cymkiewicz@comunicativo.pl

tel. 42 307 30 35

Aleksandra Misiak

Comunicativo PR&Content Marketing

a.misiak@comunicativo.pl

tel. 42 307 30 35

Dane kontaktowe

SOLIGRANO Sp. z o.o. Sp. K.
Dobroń
ul. Wrocławska 20
95-082 Dobroń
Polska

pokaż mapę


tel.: +48 43 655 51 11
fax: +48 43 655 51 12

KRS: 0000595786
NIP: 7312050508
REGON: 363471853

Formularz kontaktowy

* Pola oznaczone gwiazdką są wymagane