zboża ekspandowane

KONWENCJONALNE, EKOLOGICZNE I BEZGLUTENOWE

zboża ekspandowane

KONWENCJONALNE, EKOLOGICZNE I BEZGLUTENOWE

Jaglane ptasie mleczko

« wróć

Składniki:

1 litr śmietanka 36%
25 g Żelatyna
70 g Jagły w miodzie z malinami SOLIGRANO
300 g Czekolada gorzka
300 g Czekolada mleczna
40 g Cukier puder
50 g Olej roślinny (rzepakowy)
50 g cukier

Przygotowanie ptasiego mleczka:

Kaszę jaglaną wraz z malinami rozdrabniamy przy użyciu blendera, śmietankę rozdzielamy wlewając 200 ml. do garnka i podgrzewamy do zagotowania, zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę oraz dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Resztę śmietanki wlewamy do miski i ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier puder, rozdrobnioną kaszę, oraz rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę wlewamy do płaskiego naczynia (tak aby powstała warstwa miała około 2 cm.), następnie wkładamy do zamrażarki. Po zamrożeniu wyciągamy jednolita taflę i kroimy ją na kwadraty/prostokąty o dowolnych wymiarach (sugeruję kostkę 2x2 cm.)

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Czekoladę kruszymy na małe kawałki do miski, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej masy. Po wyjęciu z kąpieli dodajemy olej roślinny i dokładnie mieszamy aby masa była jednolita i błyszcząca.

Tak przygotowaną czekoladą oblewamy dokładnie kostki ptasiego mleczka i pozostawiamy na siatce do obcieknięcia nadmiaru czekolady i zastygnięcia (w przypadku zamrożonych kostek ilość przylegającej czekolady będzie większa oraz będzie szybciej zastygać). Jako wykończenie i dekorację używamy malin, które znajdują się w opakowaniu Kaszy Jaglanej na miodzie z malinami lub karmelkami z kaszy jaglanej, które można przygotować w łatwy sposób.

Na patelnię należy wsypać cukier, podgrzewać do uzyskania karmelu i dodać do niego kaszę jaglaną. Wymieszać i wylać na papier do pieczenia, poczekać aż ostygnie a następnie wystarczy pokruszyć, tak powstałe karmelki można wykorzystać do dekoracji powstałego ptasiego mleczka nadając dodatkowej chrupkości.

Autor przepisu: Akademia Kulinarna Soligrano. Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!

Więcej o produkcie Jagły Ekspandowane Soligrano tutaj.

Dane kontaktowe

SOLIGRANO Sp. z o.o. Sp. K.
Dobroń
ul. Wrocławska 20
95-082 Dobroń
Polska

pokaż mapę


tel.: +48 43 655 51 11
fax: +48 43 655 51 12

KRS: 0000595786
NIP: 7312050508
REGON: 363471853

Formularz kontaktowy

* Pola oznaczone gwiazdką są wymagane