zboża ekspandowane

KONWENCJONALNE, EKOLOGICZNE I BEZGLUTENOWE

zboża ekspandowane

KONWENCJONALNE, EKOLOGICZNE I BEZGLUTENOWE

Karp w gryczanej panierce z sosem piernikowym

« wróć

Składniki:

4 dzwonka karpia
100g ekspandowana gryka
300ml czerwone wino
50g cukier
50ml ocet winny
100g pierniki bez polewy
150ml olej rzepakowy
1szt cytryna
500g ziemniaki
15g sól
50g masło

Przygotowanie:

Dzwonka karpia czyścimy z łusek, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i obtaczamy w zmielonej ekspandowanej gryce. Smażymy na rozgrzanej patelni przy użyciu oleju rzepakowego, czas smażenia to około 5 minut z każdej strony.

Sos piernikowy sporządzamy dodając do garnka cukier i ocet, a następnie podgrzewamy do momentu aż cukier się z karmelizuje, wlewamy wino do powstałego karmelu i gotujemy przez 15 minut. Pierniki rozdrabniamy nożem lub przy użyciu tarki i wsypujemy do sosu w celu nadania smaku oraz pozwoli nam to zagęścić sos.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy z nadmiaru wody, a następnie dodajemy masło i ubijamy ziemniaki na jednolitą masę. Przy użyciu dwóch łyżek formujemy puree i obsmażamy je na maśle aż do uzyskania złotego koloru.

 

Autor przepisu: Akademia Kulinarna Soligrano. Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!

Więcej o produkcie Gryka Ekspandowana Soligrano.

Dane kontaktowe

SOLIGRANO Sp. z o.o. Sp. K.
Dobroń
ul. Wrocławska 20
95-082 Dobroń
Polska

pokaż mapę


tel.: +48 43 655 51 11
fax: +48 43 655 51 12

KRS: 0000595786
NIP: 7312050508
REGON: 363471853

Formularz kontaktowy

* Pola oznaczone gwiazdką są wymagane