zboża ekspandowane

KONWENCJONALNE, EKOLOGICZNE I BEZGLUTENOWE

zboża ekspandowane

KONWENCJONALNE, EKOLOGICZNE I BEZGLUTENOWE

Owsiane bliny z wędzonym łososiem oraz czarnym kawiorem

« wróć

Składniki:

50g Owsa ekspandowanego
4g soli
300g mąki pszennej
50g drożdży
5g cukru
1/2l mleka
50g masła
100g łososia wędzonego
100g kwaśnej śmietany 18% lub 22% (gęsta)
1 pęczek koperku
1 słoiczek czarnego kawioru
150ml oleju rzepakowego


Przygotowanie:

Przygotowujemy drożdże, do garnka wlewamy ½ litra mleka i podgrzewamy (mleko nie może być zbyt gorące). Drożdże rozdrabniamy i dodajemy cukier, a następnie dodajemy połowę podgrzanego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodajemy masło.

Do miski wsypujemy mąkę, owies, sól oraz mleko z masłem i wyrośnięte drożdże, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, nakładając ciasto łyżką stołową. Czas smażenia to po około 2 minuty z jednej i drugiej strony. Usmażone i złociste bliny przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane bliny układamy na talerzu, nakładamy na nie gęstą śmietanę oraz zwiniętego w rulonik (różyczkę) łososia, następnie przybieramy danie kawiorem oraz ładną gałązką kopru.


Autor przepisu:
Akademia Kulinarna Soligrano. Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!

Więcej o produkcie Owies Ekspandowany Soligrano.

Dane kontaktowe

SOLIGRANO Sp. z o.o. Sp. K.
Dobroń
ul. Wrocławska 20
95-082 Dobroń
Polska

pokaż mapę


tel.: +48 43 655 51 11
fax: +48 43 655 51 12

KRS: 0000595786
NIP: 7312050508
REGON: 363471853

Formularz kontaktowy

* Pola oznaczone gwiazdką są wymagane