zboża ekspandowane

KONWENCJONALNE, EKOLOGICZNE I BEZGLUTENOWE

zboża ekspandowane

KONWENCJONALNE, EKOLOGICZNE I BEZGLUTENOWE

Żytni burger z konfiturą z czerwonej cebuli

« wróć

Składniki:

60 g Żyto półpuffing
Bułka do hamburgera
100 g Ciecierzyca
5 g Czosnek świeży
1 pęczek Natka pietruszki
200 g Czerwona cebula
50 g Cebula biała
100 g Konfitura z czarnej porzeczki
20 g Masło
20 g sól
5 g Pieprz
1 g imbir mielony
1 g Kmin rzymski
1 g Kolendra
50 ml Olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka i przesmażamy w rondelku na maśle ze szczyptą soli, aż do zeszklenia i dodajemy konfiturę z czarnej porzeczki, dusimy do miękkości cebuli na wolnym ogniu. Namoczoną ciecierzycę rozdrabniamy mikserem lub blenderem wraz z żytem, czosnkiem, natką pietruszki, cebulą białą, oraz przyprawami pieprzem, solą, imbirem i kminem rzymskim. Powstałą masę odstawiamy na 20 minut do lodówki, a następnie formujemy burgery i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, długość smażenia zależy od grubości uformowanego kotleta, zalecam grubość około 1 centymetra i smażenie do uzyskania złotej barwy , a następnie należy pamiętać aby odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym (przed włożeniem w bułkę).

Bułkę należy przekroić i włożyć do rozgrzanego do 160 stopni C. Pieca na około 3 minuty, następnie na dolnej części ułożyć usmażony kotlet, a na nim konfiturę z cebuli i nakryć drugą częścią bułki.

Autor przepisu: Akademia Kulinarna Soligrano. Chcesz udostępnić nasz przepis na swojej stronie lub blogu? Skontaktuj się z nami!

Więcej o produkcie Żyto półpuffing Soligranoznajdziesz tutaj.

Dane kontaktowe

SOLIGRANO Sp. z o.o. Sp. K.
Dobroń
ul. Wrocławska 20
95-082 Dobroń
Polska

pokaż mapę


tel.: +48 43 655 51 11
fax: +48 43 655 51 12

KRS: 0000595786
NIP: 7312050508
REGON: 363471853

Formularz kontaktowy

* Pola oznaczone gwiazdką są wymagane